Monday, 12 November 2012


  • 1/4 cawan tepung jagung**
  • 1/3 cawan confectioner sugar **
  • 21gm gelatin
  • 1/3 cawan air
  • 2/3 cawan gula
  • 1/2 cawan corn syrup (glucose syrup)
  • secubit garam
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • pewarna (optional)

Cara-cara

  1. Ayakl tepung jagung bersama confectioner sugar, ketepikan buat sementara.
  2. Satukan gelatin bersama air, biarkan terendam selama 5 minit. Kemudian masukkan gula, panaskan dengan api kecil sehingga gula larut.
  3. Dalam bekas lain, satukan bancuhan gelatin tadi, corn syrup, vanilla, garam dan pewarna. Pukul dengan speed paling laju selama 15 minit.
  4. Sediakan loyang 8x8 inci. Sapukan sedikit minyak, kemudian taburkan tepung jagung & confectioner sugat tadi. taburkan pada dasar & bahagian teping loyang.
  5. Tuang bancuhan ke dalam loyang, kemudian biarkan mengeras sehingga 2 jam.
  6. Bila dah ready, potong dengan pisau basah ataupun terap dengan acuan yang telah dibasahkan dengan air.
  7. Salutkan dengan lebihan tepung jagung & sugar tadi. Biarkan betul2 kering baru simpan dalam botol kedap udara.

No comments:

Post a Comment