- 1/4 cawan tepung jagung**
- 1/3 cawan confectioner sugar **
- 21gm gelatin
- 1/3 cawan air
- 2/3 cawan gula
- 1/2 cawan corn syrup (glucose syrup)
- secubit garam
- 1 sudu kecil esen vanilla
- pewarna (optional)
Cara-cara
-
Ayakl tepung jagung bersama confectioner sugar, ketepikan buat sementara.
-
Satukan gelatin bersama air, biarkan terendam selama 5
minit. Kemudian masukkan gula, panaskan dengan api kecil sehingga gula
larut.
-
Dalam bekas lain, satukan bancuhan gelatin tadi, corn
syrup, vanilla, garam dan pewarna. Pukul dengan speed paling laju selama
15 minit.
-
Sediakan loyang 8x8 inci. Sapukan sedikit minyak,
kemudian taburkan tepung jagung & confectioner sugat tadi. taburkan
pada dasar & bahagian teping loyang.
-
Tuang bancuhan ke dalam loyang, kemudian biarkan mengeras sehingga 2 jam.
-
Bila dah ready, potong dengan pisau basah ataupun terap dengan acuan yang telah dibasahkan dengan air.
-
Salutkan dengan lebihan tepung jagung & sugar tadi.
Biarkan betul2 kering baru simpan dalam botol kedap udara.
No comments:
Post a Comment